Ankara’da vaka sayısı 5’e katladı

Ankara’da vaka sayısı 5’e katladı

Ankara’da vaka sayısı 5’e katladı

Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, son bir ayda Ankara'da koronavirüs vakalarında büyük artış olduğunu, bunun hastanelere de yansıdığını söyledi.

Gülüm, "Mart ayı öncesine göre 5 kata varan artışımız var. Servis yatağı ihtiyacımızda 2 kat civarında bir artış oldu. Ankara'daki yoğun bakım oranlarımız şu an yüzde 63 seviyelerinde” dedi. Kentin sağlık altyapısının oldukça güçlü olduğunu belirten Gülüm, şunları söyledi:

“Ağustos sonu eylül başı gibi artışların en çok olduğu zamanlarda dahi herhangi bir yetmezlik durumu oluşmadı. Son 1 ay içinde gördüğümüz artışın belki de diğer artışlardan farkı, virüsün biraz daha fazla yayılıyor olması. Bu türde hızlı artışların getirdiği iki sonuç var. Bunlardan biri sağlık sunumunun yükünü arttırması, diğeri de sağlık çalışanlarının daha fazla yorulması.

“Artmasından endişe ediyoruz”

Son 1 yılda sağlık çalışanlarının insanüstü gayretlerini hep birlikte görüyoruz. Bizim en yoğun olduğumuz zamanlarda dahi bir yetmezlik durumu oluşmadı. Başkent’te sağlık hizmetleri sağlıklı bir şekilde verilmeye devam ediyor ama hızlı bir artış ve tedbirlere uyulmaması halinde bu sayıların artmasından endişe ediyoruz. Bu salgın, özellikle bizim toplum olarak bitmesini istediğimiz zaman bitecek bir salgın. Sadece resmi tedbirlere uymak bu noktada yetmiyor. Bizim de kendi tedbirlerimizi oluşturmamız, ziyaret, sohbet, gezme gibi aktiviteleri kısıtlamamız, mecbur olmadıkça dışarı çıkmamamız gerekiyor. Bu pandemiden her gün bir şey öğreniyoruz. Hiçbir hesaba, hiçbir formüle dört dörtlük uymayan, en ufak ihmalin, en ufak tedbirsizliğin faturasını kat kat fazla ödediğimiz bir pandemiyi yaşıyoruz."

7 milyon 600 bin pandemi kilometresi

Başkent’te aşılamanın hızlı devam ettiğini belirten Prof. Dr. Gülüm, "Riskli grup kabul ettiğimiz sağlık çalışanları, huzurevi sakinleri ve 65 yaş üzeri büyüklerimizde yüzde 82'ye varan bir aşılama oranımız var. Bu oldukça güzel ve yüksek bir oran" diye konuştu. Ankara’daki filyasyon ekipleri hakkında bilgi veren Gülüm, "Pandemiden bu yana 600 araç ve bin ekiple 7 milyon 600 bin kilometre yaptık. Bu ciddi bir kilometre. Şu an itibarıyla 529 filyasyon ekibimiz ve 129 aşı ekibimizle sahadayız" dedi.

Gençlerde vaka oranı neden arttı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü kişilerin son bir ayda toplam vakalar içindeki oranının yüzde 14,39’dan 11,3’e düştüğünü, gençlerin aktif vakalar içindeki oranının ise arttığını açıkladı. Genç nüfusun aktif koronavirüs vakaları içindeki oranının artmasının 3 nedeni olduğunu söyleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, şunları söyledi:

“65 yaş üzeri vatandaşlarımız aşılandı. 20 ile 60 yaş arası vatandaşlarımız daha çok dolaşımda bulunuyor, enfekte olma riskleri daha yüksek. Bir de bunlara üçüncü olarak mutant virüs eklenince genç nüfustaki vaka oranları arttı” dedi.

Kaynak: Hürriyet Ankara