Arslanhane Camii UNESCO’ya aday

Arslanhane Camii UNESCO’ya aday

Arslanhane Camii UNESCO’ya aday

13’üncü yüzyılda Ankara Kalesi’nde inşa edilen Arslanhane Camii, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday oldu. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Tarihi camimizin değerini dünya da tanıyacak” dedi.

Ankara’nın simgelerinden tarihi Arslanhane Camii’nin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olduğunu açıklayan Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Altındağ’daki tarihi camimizin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın yoğun çabaları ile bu listede yerini alacağına inanıyoruz. Değerini dünya da tanıyacak” dedi. Caminin çok önemli bir tarihi miras olduğunu vurgulayan Başkan Balcı, şunları söyledi:

Her biri sanat eseri

“13’üncü yüzyılda Ankara Kalesi’nde inşa edilen Arslanhane Camii, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday oldu. Arslanhane Camii veya bilinen bir diğer adıyla Ahî Şerafeddin Camii, Altındağ’ın en eski ve en önemli yapılarından birisi. Dışının sadeliği, içinin süslü ve güzel tasarımı gerçekten görenleri hayran bırakıyor. Ahşap sütunlarının her biri sanat eseri. Altındağ’da bulunmasından gurur duyduğumuz, çok değer verdiğimiz bir kültür mirası. Tüm dünyanın tanıyacak olmasından ve hak ettiği değeri dünya çapında da görecek olmasından dolayı çok memnunuz.”

Altındağ’da çok sayıda tarihi cami bulunduğuna da dikkat çeken Başkan Balcı, “Hepsinin iç ve dış temizliklerini düzenli olarak yapıyoruz. İhtiyaç duyulan bir çalışma olduğunda da destek vererek yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

Ahşap tavanı ve mihrabıyla ünlü

Şehrin en eski ve önemli yapılarından birisi olan cami, Ankara Kalesi’nin güney ucunda yer alıyor. Hangi tarihte ve kimin adına yaptırıldığı tartışmalı olan cami, türbe duvarına gömülü bir antik aslan heykelinden dolayı, ‘Arslanhane’ olarak adlandırılıyor. Anadolu Selçuklu mimarisinin ahşap sütunlu ve ahşap tavanlı örneklerinden biri olan caminin mihrabı da kendi türünün en güzel örneklerinden. 2018 yılında bakanlık tarafından geçici listeye alınan caminin şimdi UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi hedefleniyor.

Kaynak: Hürriyet Ankara