Polatlı ve Haymana’da 100. yıl coşkusu başladı

Polatlı ve Haymana’da 100. yıl coşkusu başladı

Polatlı ve Haymana’da 100. yıl coşkusu başladı

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100’üncü yılı, zaferin kazanıldığı Polatlı ve Haymana’da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Sakarya Meydan Savaşı’nın, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yakılan özgürlük ve bağımsızlık meşalesinin Anadolu’yu aydınlattığı yer olduğunu ifade eden Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, muharebenin, tüm dünyaya bağımsızlık mücadelesi örneği olduğunu söyledi. Yılmaz, “Sakarya Zaferi’nin 100’üncü yılını, 6 milyon Ankaralı, 85 milyon Türk halkının aynı anda çarpan yürekleri ile kutlayacağız” dedi.

Haymana’daki kutlama programı, dün Anıtkabir ile Haymana’daki Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan Şehitliği’nin ziyaretiyle başladı. Sakarya Muharebesi’nde düşmana ilk kurşunun atıldığı 24 Ağustos’ta Polatlı’da kutlama programı düzenlenecek. Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlikte, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün Zafer Yolu Konseri ile İnebolu ve İzmir İstiklal bayrağının teslim töreni gerçekleştirilecek. 26-29 Ağustos’ta Sakarya Zaferi anısına, Duatepe 100. Yıl Maratonu ve Bisiklet Yarışı, 2-5 Eylül’de Masterlar Sakarya Zaferi Futbol Turnuvası, 3-5 Eylül’de Av ve Doğa Festivali yapılacak. Ayrıca Polatlı’da 4-5 Eylül’de Diriliş Yolu Yürüyüşü, 9-11 Eylül’de Sakarya Meydan Muharebesi Sempozyumu, 10 Eylül’de Sanat Festivali, 10-13 Eylül’de Kültür ve Ticaret Fuarı gerçekleştirilecek. 11 Eylül’de Sakarya Meydan Muharebesi Fotoğraf Sergisi’nin, 6-13 Eylül’de de halk konserlerinin düzenleneceği etkinlikler çerçevesinde Devlet Halk Dansları ile Türk Dünyası Topluluğu gösterileri izleyicilerle buluşacak.

Bir milletin kaderi

Öte yandan, 6 Eylül’de Kızılay Metro Sanat Galesi’nde ‘Sakarya Zaferi ve Haymana’ konulu fotoğraf sergisinin açılışı ile Ankara Ticaret Odası’nda ‘Melhame-i Kübra: Bir Milletin Kaderi’ isimli belgeselin galası yapılacak. 10 Eylül’de Haymana’daki tüm camilerde şehitler için mevlit okunacak, 11-12 Eylül’de ise ‘Kurtuluşa Giden Son Kale: Haymana’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasının sergi açılışı ve ödül töreni ile Uluslararası Sakarya Meydan Muharebesi Sempozyumu yapılacak. 12 Eylül’de Çocuk Şenliği ve yöresel sanatçıların konseri ile sürecek etkinlikler, 13 Eylül’de TSK Armoni Mızıkası konseri, Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan Anıt Mezar ve Şehitliği ile Sakarya Meydan Muharebesi Müzesi’nin açılışları ve sanatçı Kıraç’ın konseri ile sona erecek.