“Rengimiz mavi hedefimiz yüzde 100 aşılama”

“Rengimiz mavi hedefimiz yüzde 100 aşılama”

“Rengimiz mavi hedefimiz yüzde 100 aşılama”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara’da en az bir doz aşı olmuş 18 yaş ve üstü nüfusun yüzde 75’e ulaştığını ve kentin risk haritasının düşük riski işaret eden mavi renge döndüğünü açıkladı.

Ankara’da COVID-19 vaka sayılarının artışı tedirgin ederken, sevindirici bir haber aşılama sayılarından geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki akşam Türkiye’nin aşı tablosunu paylaşarak, Ankara’nın yüzde 75’in üzerine çıkan aşılanma oranıyla düşük riskli iller arasına girdiğini açıkladı. Bakan Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada Başkent’in çevresindeki illere de çağrı yaparak, “Ankara COVID-19’a karşı yüzde 75’i aşan aşılanma oranıyla artık düşük riskli iller arasında. Haritamızdaki yeni rengi mavi. Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray ve Konya, başkentin aşı olma kararıyla, kararı uygulama hızını örnek almalı” ifadelerini kullandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık ise Ankara’daki vaka artışına dikkat çekerek, “Tek doz aşılamadaki sayımızla koronavirüs tablosundaki rengimiz maviye dönmüş olsak bile, vaka artışlarındaki alarmın rengi halen kırmızı. Varyantlarla etkin mücadele için çift doz aşı şart” dedi. Balık’ın değerlendirmeleri şöyle oldu:

Aynı performansı bekliyoruz

“Aşılama hızı her yerde aynı olmadıkça salgının hızı düşse bile hastalığın görülmesi kalıcı hale gelir. Hâlâ ilk doz aşısını bile olmayan çok sayıda vatandaşımız var. Ankara, başkent olduğu için birçok ille bağlantısı olan bir şehir. Bu nedenle Ankara’da aşılama yüzde 100 olsa bile ‘salgını kontrol altına aldık’ diyemeyiz. Bakan Fahrettin Koca’nın da dikkat çektiği gibi diğer illerimizden de aynı performansı bekliyoruz.

‘Delta’ya karşı çift doz

Unutmayalım ki bir diğer tabloda vaka sayılarımız da artmaya devam ediyor. Delta varyant aramızdayken iki doz aşı olmak büyük önem taşıyor. Çift doz aşı olan vatandaşlarımızın oranları istenilen seviyenin uzağında. Bu nedenle ilk dozda gösterdiğimiz performansın daha fazlasını çift doz aşılama oranlarında da göstermemiz ve en kısa sürede oranımızı yüzde 75 seviyesinin üzerinde çıkartmalıyız.

Aşısızlar yoğun bakımda

Yoğun bakımda yatanların içinde hiç aşı olmamışlar birinci planda. Çift aşısını olmuş ve üçüncü hatırlatmayı yapmayan ileri yaştaki vatandaşlar ise ikinci planda. Tek doz aşılamadaki sayımızla koronavirüs tablosundaki rengimiz maviye dönmüş olsak bile, vaka artışlarındaki alarmın rengi hâlen kırmızı. Varyantlarla etkin mücadele için çift doz aşı şart. Bu nedenle rehavete kapılmadan kurallı yaşamın kesinlikle devam etmesi gerekiyor.”

Birlikte başarabiliriz

Ankara Valisi Vasip Şahin’de Bakan Koca’nın paylaşımının ardından Türkiye’nin aşılama oranlarının gösterildiği tabloyu paylaşarak Twitter hesabından, “Kovidle mücadelede aşı kampanyasına verdikleri yoğun destekle şehrimizin renginin maviye dönmesini sağlayan kıymetli Ankaralılara kalbî şükranlarımı sunuyorum. Yeni hedefimiz yüzde yüz aşılama oranını hep birlikte yakalamak. Birlikte başarabiliriz” çağrısı yaptı.

Kaynak: Hürriyet Ankara