Atık ilaçlar sarı kutuya

Atık ilaçlar sarı kutuya

Atık ilaçlar sarı kutuya

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, Ankaralılara miadı dolan veya kullanılmayan ilaçlarını eczanelerdeki atık ilaç kutularına atmaları çağrısında bulundu. Ercanlı, “Çöpe atılan her ilaç suya veya toprağa karışıyor. Bu durum hem sağlığımızı hem de ekosistemi tehdit ediyor” uyarısı yaptı.

İlaç israfı her geçen yıl artıyor. Bilinçsizce alınan ya da reçeteye göre tüketilmeyen binlerce ton ilaç çöpe gidiyor ve hem çevreyi hem de sağlığı tehdit ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Eczacı Odası’nın iş birliğinde başlatılan ‘Evsel Atık İlaç Toplama Kampanyası’ kapsamında ekosistemin yanı sıra insan sağlığı açısından da tehdit oluşturan atık ilaçların çevreye zarar vermeden imha edilmesi sağlanıyor. Başkentliler miadı dolan ilaçlarını eczanelerdeki ‘atık ilaç kutuları’na bırakarak kampanyaya destek oluyor.

Geçen yıl aralık ayında 180 eczaneye yerleştirilen atık ilaç kutularıyla başlatılan kampanyaya bu yıl 150 eczane daha destek verdi ve kent genelindeki farklı ilçelerden 330 eczanede atıklar toplanmaya başlandı.

Ankara Eczacı Odası (AEO) Başkanı Taner Ercanlı, miadı geçen veya kullanılmayacak ilaçlar için, “Çöpe atılan her ilaç suya veya toprağa karışıyor. Bu durum hem sağlığımızı hem de ekosistemi tehdit ediyor. İlaçları asla çöpe atmayın” uyarısında bulundu. Çöpe atılan ilaçlar suya ve toprağa karışarak sofralarımıza kadar geldiğine dikkat çeken Ercanlı, vatandaşları eczanelerdeki atık kutulara ilaçlarını atmaları çağrısı yaparak şunları söyledi:

“İlaçlar özel yöntemlerle imha edilmezse hem ekosisteme zarar veriyor hem de insan sağlığı açısında zarar oluşturuyor. İlaçlar, doğada kaybolan kimyasallar değil. Bilinçsizce çöpe atıldığında, içme sularına ve toprağa karışıp soframıza kadar ulaşabiliyor. Bu durum beraberinde sağlık problemleri de getiriyor. Su arıtma tesislerinde arıtılsa bile oldukça maliyetli ve sıkıntılı bir süreç oluşuyor.

Toplum sağlığı açısında çöplere atılması doğru değil. İlaç özel bir ürün. İlacın üretimi ve sonrasında eczane deposunda saklama şartları nasıl önemliyse imha süreci de son derece önemli. Son yıllarda ilaç israfı artmaya başladı. Kullanım tarihi geçmiş ya da yarım kalmış ilaçların çöplere atılması, sadece bugünümüzün sorunu değil gelecek nesilleri de etkileyen hayati bir sorun.”

Ankaralıların katılımı memnun edici seviyede

Atıkların toplanma ve imha süreciyle ilgili de bilgi veren Ercanlı, “Atık ilaçlar kilitli kutulara atılıyor. Bu kutuların içine ilaç atılıyor ama içinden alınamıyor. Belediye ekipleri bu kilitleri belli dönemlerde gelip açıyor. İçindeki ilaçları alıp yetki belgesi olan imha merkezlerine götürüyor. Doğamızın, suyumuzun korunması için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalayarak başlattığımız projeye, Ankara’daki eczanelerimiz tamamen gönüllülük esası ve çevre bilinciyle katılım sağlıyor. Ankaralıların da duyarlılık göstermesinden mutluluk duyuyoruz. Katılımları oldukça iyi bir seviyede. Gün geçtikçe talep artıyor” diye konuştu.

Ankara’nın farklı ilçelerindeki 330 eczanede, ilaçların zararsız bir şekilde imha edilmesini sağlamak için sarı renkte ‘atık toplama kutusu’ bulunuyor.

Kaynak: Hürriyet Ankara