Ankara’nın 2 bin 772 türü Nuh’un Gemisi’nde

Ankara’nın 2 bin 772 türü Nuh’un Gemisi’nde

Ankara’nın 2 bin 772 türü Nuh’un Gemisi’nde

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’ uygulamasında Ankara’dan toplam 2 bin 772 tür hayvan ve bitki kaydedildi. Ankara’da daha önce kaydedilmemiş 27 yeni tür tespit edildi. Nesli tükenme tehditi bulunanlar için en büyük tehdit ise kirlilik.

İklim kriziyle dünya genelinde azalan hayvan ve bitki çeşitliliğini korumak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2013’ten bu yana yürüttüğü ‘Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’ uygulaması Ankara’nın Biyoçeşitlilik verilerini de ortaya koyuyor. Uygulamadaki il envanter kitabına göre Ankara’da yapılan çalışmalarla 446 hayvan, 2 bin 326 bitki olmak üzere toplam 2 bin 772 tür kaydedildi. Bunlardan 402’si ise Ankara’ya özgün olan endemik tür.

27 yeni tür tespiti

10 bin 328 noktadan verilerin alındığı uygulamada Ankara’da daha önce kaydedilmemiş 27 yeni tür tespit edildi. Ankara’da nesli tükenme tehlikesi altında 14 tür hayvan ile 110 bitki türü bulunuyor. 393 adet endemik tür ile Ankara’nın endemizm(yalnızca belirli bölgede yaşayan/yetişen yöreye özgü hayvan/bitki türü) oranı ise yüzde 14.

Kirlilik ilk sırada

Canlı türleri, insan faaliyetleri, iklim değişikliği, yağış düzensizliği, çarpık kentleşme ve avcılık gibi nedenlerle hızla azalıyor. Yapılan çalışmalarda Ankara’daki tehdit sınıfları da belirlendi. Bunların başında en fazla yüzde 41 ile kirlilik geliyor. İkinci sırada yüzde 18 ile insan faaliyetleri gelirken üçüncü sırada yüzde 15 ile ulaşım faaliyetleri yer alıyor.

Türler için koruma eylem planları

Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü de Ankara’da nesli tükenme tehlikesi altında olan Beypazarı geveni, ergeveni, Ayaş çançiçeği, karacafiği, dişli çakşır, koca soda gibi türler için koruma eylem planları oluşturuyor. Müdürlük ayrıca Ayaş Aysantıbeli, Kirmir Çayı gibi özellikli alanlarda da izleme yapıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu belirtilen Kara Akbaba’lar ile ilgili Ankara’da da korunması ve popülasyonlarının artması için Kara Akbaba Yaban Hayatı Geliştirme Sahası mevcut. Bu amaçla Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nın kuzey ve batı kısımlarını da kapsayan 1468.77 hektarlık bir alan “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” olarak ilan edilmişti. Bu bölgede Kara Akbaba dışında, Küçük Akbaba, Sakallı Akbaba ve Kızıl Akbaba da bulunuyor.

İnternetten ulaşılabiliyor

Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’na http://www.nuhungemisi.gov.tr/ adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: Hürriyet Ankara