Beyaz manzaraya karşı uçuş keyfi

Beyaz manzaraya karşı uçuş keyfi

Beyaz manzaraya karşı uçuş keyfi

Gökyüzü sevdalılarının gözde noktalarından Ayaş Kumludoruk Tepesi, kış aylarında da yamaç paraşütçülerini ağırlıyor. Yerdeki karın uçuşları durdurmadığını belirten yamaç paraşütçüleri, karla kaplı tepeden kendilerini gökyüzüne bırakıyor. Tepede, yağış olmadığı sürece her gün uçuş yapılabiliyor.

Yamaç paraşütü tutkunlarının Ankara’daki adresi olan Ayaş Kumludoruk Tepesi, kış aylarında da yoğun ilgi görüyor. Yamaç paraşütçüleri, beyaz örtüyle kaplı 350 metre yüksekliğindeki tepeden kendilerini gökyüzüne bırakıyor. Ayaş, Ankara’nın yanı sıra diğer illerden de gelen gökyüzü sevdalılarını ağırlıyor. Üniversite kulüpleri de dahil çeşitli havacılık şirketleri ve derneklere bağlı paraşütçüler soğuk havaya rağmen Ayaş’ı tercih ediyor. Yamaç paraşütçüleri, yerdeki karın kendilerine engel olmadığını, havanın yağışsız, açık ve uçuşa elverişli olması halinde uçuşlara devam ettiklerini söylüyor. Ayaş’ın Türkiye’nin sportif olarak en fazla uçuş yapılan noktası olduğuna dikkat çeken Türk Hava Kurumu(THK) Ankara Sportif Havacılık Kulübü Derneği Başkanı Mustafa Çelik, şu bilgileri veriyor:

En fazla sportif uçuş yapılan nokta

“Ayaş Kumludoruk Tepesi’nde yamaç paraşütü uçuşları 12 yıldır yapılmakta. Tepe, konumu, ilçe ve şehir merkezine yakınlığı, mikro meteorolojik özelliği, bölgenin doğal güzellikleri sayesinde Türkiye’nin sportif olarak en fazla uçuş yapılan noktası oldu. Mesafe uçuşları açısından da avantajlı. Burada rekorlar kırılıyor. Yurt dışından pilotlar geliyor. Yerdeki kar, uçuşları durdurmuyor. Yılın 12 ayı yağış olmadığı günlerde uçuş yapılabiliyor. Rüzgâr yönü uygun olunca uçuş gerçekleştiriliyor. Uçuş yapılan bölge 5 bin 300 dönümlük orman arazisi olup pistin ve tepe üzeri iniş alanının olduğu kısım Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ayaş Belediyesi’ne tahsis edildi.

İş birliğiyle güzel işler yapılıyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından seyir terası yapıldı. Kafeterya önüne Ayaş Yerel Eylem Derneği’nin ve Ayaş Belediyesi’nin projesi kapsamında Türkiye’nin en büyük 350 metrekare kauçuk karo pisti yapıldı. Kulübümüzün girişimleriyle tepede mini uçuş okulu ve lokal inşaatı devam etmekte. THK Ayaş Şube Başkanlığı da bu binada faaliyetine devam edecek. Tepe üstü iniş alanı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tepe çıkış yolu da Ayaş Belediyesi tarafından yapıldı. Tüm kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının güzel bir iş birliği sayesinde güzel işler yapılıyor.”

Rekorlar tepesi

Türkiye’nin gözde uçuş alanlarından olan tepede geçen temmuz ayında Türkiye erkekler rekoru ve kadınlar rekoru da kırıldı. Tepeden yapılan uçuşlarla erkekler rekorunda 369 kilometrelik uçuş sonunda Mersin Mut’a, kadınlar rekorunda ise 273 kilometrelik mesafe sonunda Afyon Dinar’a inildi.

Yolları hep açık tutuyoruz

Ayaş’ın her mevsim uçuş için elverişli olduğunu belirten Ayaş Belediye Başkanı Burhan Demirbaş, tepeye rahat ulaşılması için belediye olarak yolları açık tuttuklarını söyledi. Başkan Demirbaş, “Kışın da bölgede uçuşlar devam ediyor. Özellikle hafta sonları yoğun ilgi var. Başta Ankara olmak üzere yakın illerden daha sık misafirlerimiz oluyor. Kış günleri de uçuş olduğu için tepeye giden yolları hep açık tutuyoruz. Gökyüzüyle buluşmak isteyen herkesi buraya bekliyoruz” dedi.

Kaynak: Hürriyet Ankara