KDV indirim denetimi

KDV indirim denetimi

KDV indirim denetimi

Temel gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 8’den 1’e çeken uygulamanın dün itibarıyla başlamasının ardından Ankara’da da ilçe belediyelerine bağlı zabıtalar marketlerde denetimlere başladı. Zabıta ekipleri, etiketleri yakın takibe alarak kasa ve reyon fiyatlarını tek tek kontrol ediyor.

Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin ardından zabıta ekipleri market fiyatlarına sıkı denetim başlattı. Bu kapsamda Altındağ, Mamak ve Kahramankazan belediyeleri de harekete geçti. Zabıta ekipleri, kendi bölgelerinde marketlerde etiket denetimi yaparak kasa ve reyon fiyatlarını kontrol etti.

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin ardından zabıta ekiplerimiz market denetimlerini artırdı. KDV indiriminin etikete de yansıması noktasında denetimlerimiz sürecek” bilgisini verdi.

Uyarılara başladık

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Temel gıdalarda KDV’nin yüzde 1’e inmesi kararının etiketlere yansıyarak indirim yapılması konusunda, marketleri ziyaret ederek uyarılara başladık. Kararın uygulamaya başlamasıyla birlikte tüm marketlerde karşılaştırma yaparak denetimi artıracağız” dedi. Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, bu kapsamda ‘fiyat denetim timi’ kurduklarını belirterek, “Kahramankazan’ımızda fırsatçılığa ve fahiş fiyat artışlarına geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.

Etiket başına 615 TL cezası var

Denetimlerde ekipler raflardan topladığı temel gıda ürünlerini tek tek kasadan geçirerek KDV indirimlerinin tam fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını ve raf fiyatı ile kasadaki fiyatın uyuşup uyuşmadığını kontrol ediyor. Uyumsuzluk tespit edilirse tutanak tutuluyor ve İl Ticaret Müdürlüğü’ne gerekli tespit tutanakları iletiliyor. Bu sayede gerekli cezai işlemler uygulanıyor. KDV indirimini yansıtmayanlara her etiket için 615 lira ceza kesiliyor. Ayrıca haksız fiyattan 148 bin liraya, haksız ticari uygulamadan 150 bin liraya varan cezalar uygulanıyor.