ATO’dan Bakan Nebati’ye sorun ve çözüm dosyası

ATO Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki heyet Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi ziyaret etti.

ATO’dan Bakan Nebati’ye sorun ve çözüm dosyası

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi ziyaret ederek, ATO’nun 67 meslek komitesinin gündeminde yer alan sorun ve çözüm önerilerini aktardı. Baran ziyarette ATO üyelerinin sorun ve çözüm önerilerine ilişkin bir dosyayı da Bakan Nebati’ye sundu. Enflasyondaki yükseliş, küresel gıda ve petrol fiyatlarındaki artış ile tedarik zincirlerindeki bozulma nedeniyle maliyet artışları yaşandığını kaydeden Gürsel Baran, bu süreçte hükümetin reel sektörle istişare ederek hayata geçirdiği uygulamaların iş dünyasına güç verdiğini söyledi.

Enflasyon muhasebesi talebi

Üyelerin ‘enflasyon muhasebesi’ taleplerini dile getiren Baran, enflasyon nedeniyle işletmelerin sermayeleri eridiği halde sürekli kâr ediyor gibi göründüğünü belirterek, “Enflasyon nedeniyle fiyatlardaki artış fiktif kâr olarak görünüyor. Oysa satılan ürün aynı fiyata yerine konamadığı için işletme sermayeleri hızla eriyor. Bu süreçte, işletmeler için enflasyon muhasebesi zorunluluk halini almıştır” dedi. Bakan Nebati’ye daha önce dile getirdiği ‘Tek oranlı KDV’ önerisini tekrarlayan Gürsel Baran, birikmiş KDV alacaklarının da teminata dönüştürülerek reel sektörün desteklenebileceğini ifade etti. Reel sektörün sorunlarının başında istihdam edecek nitelikte personel bulamamak olduğuna dikkat çeken Baran, “Bütün sektörlerin derdi çalıştıracak personel bulamamak” diye konuştu.

 Tüm taraflarla çalıştay yapılabilir

Kamu alımlarında yerli ürün kullanımının teşvikine ilişkin düzenleme olduğu halde bu yaklaşımın yerleşememesini eleştiren Baran, “Kamu alımlarında yerli ürün kullanımının önüne geçen engellerin temizlenmesi ve bu konuda hassasiyet gösterilmesini bekliyoruz” talebinde bulundu. ATO Başkanı Baran’ın enflasyon muhasebesi önerisi üzerine, “Reel sektörün sıkıntı yaşamasını istemiyoruz bu nedenle görüş alarak karar veriyoruz” diyen Bakan Nebati de enflasyon muhasebesi konusunda reel sektörün görüşlerinin alınması talimatını verdi. Nureddin Nebati, Baran’ın KDV sisteminin sadeleştirilmesi konusundaki değerlendirmesi üzerine de KDV konusunda da tüm tarafların konuyu etraflıca ele alacağı bir çalıştay yapılabileceğini söyledi.

Vergi dilimleri yeniden ele alınsın

ATO heyetinin ziyaretinde dile getirilen diğer konu başlıkları şöyle oldu:

-Tahıl koridoru nedeniyle Türkiye, tarım sektöründe dünyanın merkezine oturdu. Tahıl konusunda önemli olan bu gelişmeyi önümüzdeki dönemde fırsata çevirerek, bitkisel ve hayvansal ürünlerin ihracatında pozitif olarak değerlendirmek için pandemi sürecinde bazı ürünlere getirilen ihracat kısıtlamasının kaldırılması.

-Kamu ihale müteahhitlik işlerinde yıllara sari stopaj oranının yüzde 5’ten daha önce olduğu gibi yüzde 3’e indirilmesi.

-Enflasyondaki yükseliş nedeniyle ücretlilerde gelir vergisi dilimlerinin yeniden ele alınması.

-Bilişim sektöründe insan kaynağı sıkıntısının aşılması için tedbirler alınması.