Direkt hatlar geri geliyor

Direkt hatlar geri geliyor

Direkt hatlar geri geliyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) EGO Genel Müdürlüğü, kentte toplu taşımaya yönelik yeni düzenlemeler yapmayı planlıyor. Sincan ve Etimesgut’tan Kızılay’a giderken metro ringine çevrilen özel halk otobüslerinin(ÖHO) yeniden direkt hatta dönmesi gündeme geldi.

Sincan ve Etimesgut’tan ÖHO’larla Eskişehir Yolu üzerinden Kızılay’a direkt ulaşım 5 Mart itibarıyla sona ermişti. Yeni düzenlemeyle 511 ve 512 numaralı ÖHO’lara Sincan’dan, 532 numaralı hatta Elvankent’ten, 541 numaralı hatta Eryaman’dan binen yolcular Ümitköy Metro İstasyonu’na kadar gidebiliyor. 530 numaralı hatta Etimesgut’tan binenlerin de son durağı Koru Metro İstasyonu oluyor. Yolcular, metroya aktarma yaptıklarında da tekrar bir aktarma ücreti ödüyor.

Yolculardan yoğun şikâyet geldi

ÖHO’ların EGO otobüsleri gibi Ümitköy ve Koru Metro İstasyonu’na kadar gidip geri dönmesi uygulamasına başladığı günden bu yana vatandaşlar tepki gösteriyor. Bu güzergâhı kullanan vatandaşlar, ‘tek araçla kent merkezine gidemediklerini, Bilkent Şehir Hastanesi’ne bu semtlerden direkt gitmekte zorlandıklarını, ekstra aktarma ücreti ödediklerini’ belirterek ABB’ye yoğun şikâyette bulunuyor. Artan şikâyetler nedeniyle ABB, Sincan ve Etimesgut’taki ÖHO metro ring hatlarının tekrar direkt hatlara çevrilmesini gündeme aldı.

İlk UKOME toplantısında sunulacak

ABB, konuyla ilgili önceki gün bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “ABB olarak pandemi döneminin başlarından bugüne dek toplu ulaşım bilet fiyatlarını maliyetin altında tutmak için özel halk otobüslerine maddi desteklerde bulunduk. Sürekli artan maliyetlerin Ankara’da tüm ulaşım ücretlerine yansıtılmaması için özel halk otobüsleri bünyesinde Sincan-Etimesgut-Elvankent ve Eryaman bölgelerinde hizmet vermekte olan beş adet hattı, 5 Mart 2022 tarihinde Kızılay-Ulus güzergahından çekerek metro ring servisleri olacak şekilde revize ettik. Ancak akaryakıt fiyatları ve genel işletme giderlerinde yaşanan astronomik artışlar nedeniyle 15 Mart 2022 tarihindeki UKOME toplantısında toplu taşıma fiyat tarifesine artış yapıldı. Bu tarife ve yeni açıkladığımız destek paketleriyle özel halk otobüsü esnafının mağduriyeti giderildi. Bu sebeple, Metro ring hizmeti veren 5 hattın tekrar Kızılay-Ulus güzergâhında hizmet vermesi konusunun ilk Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında gündeme alınarak görüşülmesi sağlanacaktır.”