Dolmuşta zam muamması

Dolmuşta zam muamması

Dolmuşta zam muamması

Ankara’da 5 TL olan dolmuş ücreti 7 TL’ye yükseldi. Ancak zam kararı kafaları karıştırdı. Ankara Valiliği zamda yetkinin UKOME’de olduğunu belirtti fakat zam teklifi ABB tarafından UKOME’ye getirilmedi. Dolmuşa zam kararını ANKESOB kendi verdi. 7 TL’lik ücreti kimin onaylayacağı ise havada kaldı.

Başkentte özel halk otobüsleri (ÖHO) ve dolmuşçuların kontak kapatma eyleminin ardından toplu taşımada tam bilet ücreti yarından itibaren 6.5 TL olurken, dolmuşlar da bugün itibarıyla 5 TL olan ücretlerini 7 TL’ye yükseltti. Toplu taşımadaki 6.5 TL’lik ücreti Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, cuma günü oy çokluğuyla kabul etti. Ancak ANKESOB tarafından belirlenen dolmuş zammı kararı muammaya dönüştü.

Valilik ‘Yetki UKOME’de’ dedi

Ankara Valiliği, 28 Şubat’ta Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (ANKESOB) gönderdiği resmi yazıyla ulaşım sektöründe fiyat tarifelerinin belirlenmesi yetkisinin UKOME’de olduğunu belirtti. Valilik yazısında, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’ndaki ilgili maddelere dikkat çekti, ayrıca Danıştay 8. Dairesi’nin ‘toplu taşıma araçlarının bilet ücret ve tarifelerini belirleme yetkisinin büyükşehir ve ilçe belediyelerinde olduğu’na ilişkin kararını hatırlattı. Valilik böylece taksilerin, servislerin ve dolmuşların fiyat tarifelerinin ABB tarafından UKOME’de belirlenmesini istemiş oldu.

Yavaş: Belediyeyle ilgisi yok

10 Mart Perşembe günü ÖHO ve dolmuşlar kontak kapatarak sefere çıkmayınca ABB Başkanı Mansur Yavaş, UKOME’ye 4.5 TL olan tam bilet ücretinin 6.5 TL olması için teklif sunacaklarını açıkladı. Yavaş, dolmuşlar için de “Dolmuş ücretleri, ilgili esnaf odası aracıyla belirlenmekte ve valilik tarafından onaylanmaktadır. Dolmuşçu esnafı 16 Şubat tarihinde zam taleplerini odaya bildirmiş ancak halen karar alınmamıştır. Dolmuş ücretlerini bu kurumlar belirleyecek olup belediyemizle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır” dedi. Cuma günü toplanan UKOME yeni toplu taşıma ücretini 6.5 TL olarak belirlerken, valilik yazısına rağmen ABB dolmuşlarla ilgili UKOME’ye herhangi bir teklif getirmedi.

Zamlı ücreti kim onaylayacak

Dolmuş ücretlerinin ne olacağı merak edilirken, 11 Mart Cuma günü ANKESOB Yönetim Kurulu da 5 TL olan dolmuş ücretinin 7 TL olmasını kararlaştırdı. İlk, orta ve lise öğrencilerinin dolmuşlara biniş ücreti 3 TL’den 4 TL’ye yükseltildi. Dolmuşların zamlı tarifesi bugünden itibaren uygulanmaya başlandı. ANKESOB’un aldığı zamlı tarife kararı için Ankara Valiliği’nin ve ABB’nin onayı gerekiyor. Bu kurumların tarifeye itiraz hakkı da bulunuyor. Valiliğin ‘Artık yetki UKOME’de’ demesi, UKOME’nin herhangi bir karar almaması ve ANKESOB’un zammı kendinin vermesiyle dolmuş zammı muammaya dönüştü. 7 TL’lik ücreti kimin onaylayacağı ise havada kaldı. Şimdi gözler Ankara Valiliği ve ABB’de.

Kaynak: Hürriyet Ankara