Gereksiz stoklama fiyatı arttırıyor

Gereksiz stoklama fiyatı arttırıyor

Gereksiz stoklama fiyatı arttırıyor

Türkiye’de 7-8 ay yetecek ayçiçeği yağı stoğunun bulunduğunu belirten GİMAT GROSS Başkanı Recai Kesimal, “Kulaktan dolma bilgilerle yapılan gereksiz stoklamalar, anormal fiyat artışına zemin hazırlıyor” dedi.

GİMAT GROSS Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Perakendeciler Derneği Başkan Yardımcısı Recai Kesimal, bir süredir özellikle sosyal medyada gündemde olan ‘yağ paniği’ konusunda açıklamalarda bulundu.

Kesimal, Türkiye ve Ankara’da tüketicinin ihtiyacını yaklaşık 7-8 ay karşılayacak ayçiçeği yağı stoğunun bulunduğunu söyledi. Kesimal tüketicilere, “Kulaktan dolma bilgilerle yapılan gereksiz stoklamalar hem kaosa hem de anormal bir fiyat artışına zemin hazırlıyor. Böyle bir zemin oluştuğunda 2 yıl yetecek stok bile olsa, aynı anda gelen baskı nedeniyle suni bir kriz havası esebiliyor. Bu kriz havası fiyatlara artış olarak yansıyabiliyor” uyarısı yaptı.

Kesimal, şunları söyledi:

“Ankara’da yerel marketler, ayçiçeği yağı ile ilgili yaşanan panik havasına karşın görevini layıkıyla yerine getirdi, müşteriye ‘yok’ demedi, stoklayıp pahalı fiyata satmaya çalışmadı. Her vatandaşa ‘yetsin’ diye çabaladı. Ancak bazı ulusal marketler burada kendilerine yakışmayacak bir tavır sergiledi. Raflarında ‘ucuz fiyatla ayçiçeği yağı satıyor’ gibi gösterdiler. Ama rafta 1 litre bile mal yoktu. Malları stoklayıp fiyatların artmasını beklemeye geçtiler. Ben ‘pahalı değilim ama elimde ürün yok’ imajı vermeye çalıştılar. Devletin kolluk kuvvetleri gerekli hassasiyeti gösterip bunları yapan firmaların üzerine kararlılıkla gidilmesi gerekiyor.

Pandeminin başında da aynı durum yaşandı

Pandemi döneminin başında yine böyle gereksiz bir panik havası oluşmuştu. Şu an o panik havasıyla makarna ve un stoklayan vatandaşlar, evindeki ürünlerin bozulmaya başladığına şahit oluyor. Bazıları gelip ‘değiştirebilir misiniz’ diye marketlere soruyor. Anlamsız satın almalar, aynı zamanda israfa yol açıyor. Tüketici bu konuda uyanık olmalı. Herkes ihtiyacı kadar ürünü alırsa kaos havası gözlenmez ve fiyat artışları için zemin oluşmaz. Türkiye’de ayçiçeği yağı için kesinlikle stoklamayı gerektirecek bir durum yok. Yaklaşık 7-8 ay tüketicinin ihtiyacını karşılayacak stok mevcut.”

5 litresi 170-180 TL

Ankara’da 5 litre ayçiçeği yağı için fiyatları da değerlendiren Kesimal, “Şu an 5 litre yağ 170-180 TL arası satın alınabilir. Aynı litre için 220 TL’ye kadar fiyatların yükseldiğini duyduk. Biz kendi marketimizde önlemler aldık. 2-3 adet alana müsaade etmedik. Ben bizzat kendim giderek müşterinin yanına ‘olmaz’ dedim. Diğer firmalarda böyle yapabilir” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet Ankara