Aşısızlar ve risk grupları için tehlike sürüyor

Aşısızlar ve risk grupları için tehlike sürüyor

Aşısızlar ve risk grupları için tehlike sürüyor

Ankara, 100 bin kişide görülen bin 3 vaka sayısıyla, pandeminin başından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Omikron varyantı için ‘herkes hafif geçiriyor’ algısının yanlış olduğuna dikkat çekti ve “Bulaş gücü bu kadar yüksek olan bir varyantı masum görmemeliyiz. Özellikle aşısızlar ve risk grupları için tehlike sürüyor” uyarısı yaptı.

Ankara’da yeni yılla birlikte başlayan vaka artışları sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın son olarak paylaştığı 22-28 Ocak haftasına ilişkin tabloya göre Ankara’da pandeminin başında bu yana görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Başkentte 100 bin kişide görülen haftalık vaka sayısı bin 3 ile rekor kırdı. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, başkentin koronavirüs tablosunu Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Oğuztürk, bulaşıcılığı çok yüksek olan Omikron varyantı için ‘herkes hafif geçiriyor’ diye yanlış bir algı olduğuna dikkat çekti ve “Hiç kimse için hastalığı hafif geçireceği garantisi yok. Bu yüzden ‘Omikron hafif geçiriliyor’ demek herkes için doğru değil. Bulaş gücü bu kadar yüksek olan bir varyantı masum görmemeliyiz. Özellikle aşısızlar ve risk grupları için büyük tehlike sürüyor” değerlendirmesi yaptı. Oğuztürk, şöyle devam etti:

Hatırlatma dozunda duyarlılık göstermedik

“Vaka artışlarının en önemli nedenleri sosyal hareketlilik ve kapalı alanların kullanımının artması. Bunun yanında bireysel tedbirlerin alınmaması ve maske takma konusunda istikrarın sağlanamaması ve sosyal mesafenin korunamaması vaka rekorlarını beraberinde getirdi. Hatırlatma dozunda da duyarlılık göstermedik. Ocak ve şubat aylarında hatırlatma dozu yapan kişi sayısı yeterli değil. En son yaptırdığınız aşı üzerinden 3 ay geçtiyse Omikron varyantına karşı koruyuculuğunuz çok ciddi azalıyor.

Şubat sonu-Mart başı düşüş başlar

Pandeminin başından beri vakalar İstanbul’da düşüşteyken Ankara artış eğiliminde oldu. İki ilin etkileşimi oldukça fazla. Bu tablodan yola çıkarak Ankara’da da şubat sonu veya mart başı gibi vakaların yükselme eğiliminin azalacağını ve düşüşün başlayacağını düşünüyorum. Geçen yaz dönemine göre daha konforlu bir yaz bizi bekliyor. Omikron çok hızlı yayılıyor, çok kısa sürede semptomlar ortaya çıkıyor. Ama hastalığın seyri de kısa sürüyor. Bu genel itibarıyla söz konusu ama herkes için garantisi yok.”

Kaynak: Hürriyet Ankara